We werken volgens de Omgevingswet
De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. Voor de inwerkingtreding moet er een Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn ingeregeld. Verder bereiden we de organisatie voor om te kunnen werken volgens de wet, zowel op juridisch en technisch gebied als op het gebied van dienstverlening, participatie, houding en gedrag.
Kwaliteit (toelichting)
De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. Ten behoeve van de inwerkingtreding zijn het afgelopen jaar de nodige zaken opgepakt. Er is een participatiekader vastgesteld door de gemeenteraad. De legesverordening is zo goed als klaar. Er wordt gewerkt aan een Omgevingsvisie bebouwde kom en loket Leef wordt verder doorontwikkeld. Ook is er vorig jaar geoefend met de software. Voor de komende tijd is het belangrijk om zoveel mogelijk te voldoen aan de minimale acties van de VNG. Dit gaan we doen met behulp van werkgroepen. Bijvoorbeeld een werkgroep die aan de slag gaat met het in kaart brengen van het werkproces voor de Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa). Daarnaast leiden we dit jaar waar nodig onze collega's verder op.
Kwaliteit (indicator)
Tijd (toelichting)
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. We werken nu met de wet. Dit zal nog steeds de nodige tijd vergen om de nieuwe wet eigen te maken. Op dit moment zijn de minimale acties van de VNG grotendeels uitgevoerd. Binnenkort gaan we een start maken met het bouwen aan het Omgevingsplan. Hier hebben we de tijd voor tot 2032.
Hiervoor zijn middelen en personen nodig. De gelden uit de meicirculaire worden hiervoor ingezet worden. De middelen zijn ook nodig om de reguliere dienstverlening op peil te houden en extern in te huren.