Voortgang activiteiten

Aanbiedingsbrief

Voortgang activiteiten

Aanbiedingsbrief 2e voortgangsrapportage 2024

Terug naar navigatie - Aanbiedingsbrief 2e voortgangsrapportage 2024

Beste leden van de gemeenteraad van Winterswijk, 

Wij bieden u de 2e voortgangsrapportage 2024 aan. Zoals gebruikelijk rapporteren wij hierin over de voortgang van de activiteiten uit de begroting 2024. Ook geven wij een prognose van het te verwachten financiële resultaat 2024. Door op deze wijze te rapporteren, geven we aandacht aan die specifieke activiteiten die in onze begroting 2024 beschreven zijn. Wij werken echter aan veel meer onderwerpen die minstens zo cruciaal zijn voor de continuïteit en kwaliteit van onze maatschappelijke dienstverlening en daarmee bijdragen aan het realiseren van onze gemeentelijke doelen. Navolgend geven we u hier inzicht in.

SOCIAAL DOMEIN

Geen wachtlijst bij de jeugdconsulenten 
Een belangrijke prestatie binnen ons sociaal domein is dat wij op dit moment geen wachtlijst hebben voor jeugdconsulenten. Alle aanvragen worden binnen de wettelijke termijnen behandeld, wat zorgt voor tijdige en adequate ondersteuning van onze jeugd.

Verbetering wachtlijst WMO 
De wachtlijst voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is aanzienlijk verkort. Het lukt ons nog steeds om alle aanvragen binnen de wettelijke termijnen af te handelen en continuïteit te waarborgen in de ondersteuning van onze inwoners. 

Actieve samenwerking en vroegsignalering met het Ondersteuningsteam 
We zijn nauw betrokken bij alle scholen en bijna alle huisartsenpraktijken en het ziekenhuis. Deze samenwerking stelt ons in staat om problematiek in een vroeg stadium te signaleren en laagdrempelige hulp aan te bieden, waardoor we snel kunnen inspelen op de behoeften van onze inwoners.

Effectieve samenwerking met ketenpartners bij complexe casuïstiek
De samenwerking met ketenpartners is goed ontwikkeld en in het bijzonder zichtbaar bij complexe casuïstiek. Door een gezamenlijke aanpak lukt het ons om escalatie in complexe gevallen te voorkomen en onveiligheid snel te reduceren. Dit heeft een direct positief effect op de veiligheid en stabiliteit van kwetsbare gezinnen.

Laagdrempelige hulp vanuit De Post 
We werken vanuit De Post zeer toegankelijk en bieden diverse vormen van ondersteuning aan onze inwoners. Deze vorm van laagdrempelige hulpverlening is een continu proces, met als resultaat dat de aangeboden hulp effectief en doelgericht is.

Ondersteuning van nieuwkomers en optimalisatie voor opvang Oekraïners
Daarnaast hebben wij bijzondere aandacht voor de integratie en ondersteuning van nieuwkomers. We optimaliseren onze werkprocessen om de opvang en begeleiding van ontheemde Oekraïners nog beter te organiseren, zodat zij de benodigde hulp en begeleiding kunnen ontvangen om hun plek in onze gemeenschap te vinden. 

FYSIEKE LEEFOMGEVING

De openbare ruimte als waardevolle woon-, werk- en leefomgeving
Meer dan ooit zijn wij ons bewust van het belang van een integrale, meer gebiedsgerichte, benadering. Daar leveren wij allemaal een bijdrage aan. Ook in 2024 zijn er mooie stappen gezet. Van gemeente tot de inzet en betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners. Een greep uit de resultaten: 

Reconstructie De Pas: het aanbrengen van de beplanting aan de Pashof vormde het sluitstuk van wijkaanpak de Pas. De grootschalige herinrichting is gereed. Wat begon met uitgebreide (en doorlopende) buurtparticipatie heeft uiteindelijk geleid tot een eigentijdse wijk waarin de mogelijkheden voor klimaatadaptatie, verduurzaming, groen en leefbaarheid niet onbenut zijn gebleven. 

Vergroenen omgeving Gerrit Komrij College (GKC): de schoolzone van het GKC heeft het afgelopen jaar een flinke metamorfose ondergaan. Een overwegend verharde omgeving is omgevormd naar een fijne plek voor leerlingen, buurtbewoners en gebruikers van de sporthal. Het biedt koelteplekken door de aanplant van 37 bomen, nodigt uit tot ontmoeting door het aanbrengen van bankjes en tot sport en spel door de aanleg van een veelzijdig sportveldje. 

Vergroenen omgeving Wooldstraat: eveneens is dit jaar de laatste hand gelegd aan de ‘opwaardering’ van de Wooldstraat, Satinksplas, Spoorstraat, Willinkstraat en het Weurden. Er is een nieuwe lijngoot – met grotere capaciteit – aangelegd om eventuele wateroverlast in de toekomst te beperken. De aanplant van bomen en bloemrijke plantvakken maken de Wooldstraat tot een aantrekkelijk winkelgebied, waarbij de groene staanders het meest in het oog springen. 

Speel- en ontmoetingsplek Nieuwe Gelle, Meddo: in samenwerking met Algemeen Meddo’s Belang en buurtbewoners is dit jaar een speel- en ontmoetingsplek gerealiseerd in de nieuwbouwwijk Nieuwe Gelle. De ruimte is ingericht in de geest van het visiedocument BOSS. Dat wil zeggen dat de plek is ingericht met een pumptrackbaan, diverse natuurlijke speelelementen, een wadi en (klim)bomen. 

Buitensportaccommodaties: ook dit jaar zijn er weer een tweetal kunstgrasvelden vervangen, te weten het tweede veld van FC Trias en het hoofdveld van WMHC Avanti. 

Huishoudelijk grondstoffenbeleidsplan 2024-2030: in februari heeft de gemeenteraad een nieuw beleidsplan vastgesteld op het gebied van inzameling huishoudelijk afval. Dit beleidsplan gaat niet alleen in op nieuwe landelijke regelgeving, maar zet ook in op aandachtspunten die vanuit de evaluatie van het vorige beleidsplan naar voren zijn gekomen. Na vaststelling van de begroting en afvalstoffenheffing voor de inwoners zal er in 2025 een uitvoeringsplan opgesteld worden waarin de acties in tijd en geld verder uitgewerkt worden. 

Data Top 15: In Nederland hebben de gezamenlijke overheden afspraken gemaakt om in 2023 90% van de mobiliteitsdata digitaal op orde te hebben. Deze Data Top 15 bestaat uit o.a. uit: geplande werkzaamheden, maximum snelheden, verkeersborden (ge- en verboden), logistieke bebording en parkeerdata. In 2024 is hard aan gewerkt aan het beschikbaar maken van verkeersdata, een databeheerssysteem aangeschaft, ingericht en gevuld.  

Duurzaamheid

Het grootste zonnepark van Gelderland
Op 27 juni 2024 is het zonnepark Masterveldweg geopend. Dit is het grootste Zonnepark van Gelderland. Dit zonnepark levert een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen voor de Regionale Energiestrategie.  

Klimaatklok
Op 31 mei 2024 is in de hal van het gemeentekantoor de klimaatklok aangeboden aan de gemeente Winterswijk. De klimaatklok werd aangeboden door de Achterhoekse klimaatburgemeesters. Tijdens het aanbieden van de klok duurde het nog 5 jaar en 51 dagen voordat de aarde 1,5° opgewarmd is. Hieruit blijkt de urgentie van de duurzaamheidsmaatregelen.  

Geld voor energiearmoede en voor isolatiemaatregelen
Het college heeft drie subsidieregelingen vastgesteld. Twee regelingen voor energiearmoede, en één regeling voor het isoleren van woningen met slechte labels. Hiermee is totaal een bedrag van € 865.000 beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsmaatregelen.  

5 jaar Duurzaam Winterswijk 
Op 12 november vieren we het 5-jarig bestaan van het Centrum Duurzaam Winterswijk. Gemiddeld helpen we 1.750 mensen per jaar in het Centrum op locatie. Daarnaast bezoeken 13.500 mensen per jaar onze website.  

Vergunningen en RO 

Implementatie Omgevingswet
De komst van de Omgevingswet vergt een nieuw werkproces. Onderdeel van het werkproces is de behandeling van een conceptverzoek door de Intaketafel en de Omgevingskamer. Deze twee organen zorgen ervoor dat nieuwe conceptverzoeken die zien op het afwijken van het Omgevingsplan sneller en integraal opgepakt worden.  

Diverse grote woningbouwprojecten  
Eind vorig jaar en dit jaar zijn bestemmingsplannen vastgesteld en omgevingsvergunningen verleend die ervoor zorgen dat er weer woningen gebouwd kunnen worden in Winterswijk. Waaronder bestemmingsplan de Rikker, dit plan maakt het mogelijk dat er 200 nieuwe woningen kunnen worden gebouwd.  

Erfgoed van Meddo als inspiratie 
In het kader van de Omgevingswet zijn we gestart met het verhaal van Winterswijk. Alle buurtschappen van Winterswijk worden in kaart gebracht wat betreft hun monumenten, bijzondere erven, prachtige landschap en natuur. Het verhaal van Meddo is in het tweede kwartaal afgerond en gebundeld in een zogenaamde ‘Gebiedsbeschrijving’. Deze beschrijving geeft inzichten en inspiratie die kunnen worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe ruimtelijke plannen, zoals verbouwingen aan huizen en veranderingen aan erven. Het is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de identiteit van Meddo behouden blijft, terwijl er tegelijkertijd ook ruimte is voor nieuwe initiatieven en ontwikkelingen. 

BEDRIJFSVOERING & DIENSTVERLENING

Naast bovenstaande vooral extern gerichte activiteiten nemen wij u ook kort mee in enkele ontwikkelingen in de bedrijfsvoering.  

  • De financiële positie van onze gemeente en de afnemende rijksbijdrage waarover wij in de begroting 2024 en 2025 hebben geschreven. 
  • De zorg voor onze medewerkers:
    • Vinden en binden van kwalitatief goede en betrokken medewerkers;
    • Blijven investeren op ontwikkeling van medewerkers;
    • Terugdringen van ziekteverzuim van ruim 6% in 2023 naar 5% in 2024 en inzetten op preventief verzuim;
    • Zorg en aandacht voor onze medewerkers door bijvoorbeeld werkdruk te reduceren.
  • De organisatie vertaalt momenteel de begroting 2025 naar jaarplannen voor onze teams waarin we in kaart brengen wat we in 2025 te doen hebben en hoe we dat doen, passend bij onze organisatievisie. 
  • In de loop van 2024 hebben we managementposities opnieuw neergezet en ingevuld. Voor een deel is dit nog met ingehuurde krachten. Komende periode richten we ons op de definitieve invulling.
  • De vernieuwde organisatievisie Dienstverlenend en professioneel met resultaat is leidend voor de organisatieontwikkeling waaraan we werken.
  • Wat betreft onze interne bedrijfsvoering is inmiddels duidelijk geworden dat niet alle in het verleden geconstateerde verbeterpunten al (helemaal) zijn opgelost. De vele wisselingen in het management hebben hierin een vertragende rol gespeeld. Hoewel heel veel zaken goed gaan en Winterswijkse inwoners en ondernemers vaak niets zullen merken van de noodzakelijke verbeteringen, zijn we er nog niet. Uiteraard worden reisdocumenten verstrekt en nemen we (aan)vragen in behandeling. Met name achter de schermen is echter nog veel werk aan de winkel. Zo verdient onze inkoop en ook onze (digitale) informatievoorziening aandacht. De ontwikkelingen om ons heen gaan razendsnel en we zullen hierop blijvend moeten investeren in mensen en middelen.
  • In de afhandeling van initiatieven in de fysieke leefomgeving hebben we afgelopen jaar goede stappen gezet door het aantal openstaande aanvragen terug te brengen met 33%. Ook hier zijn we er echter nog niet. In de laatste maanden van 2024 werken we een plan uit voor optimale processen in dit kader.

Met vriendelijke groet, 

 

Het college van burgemeester en wethouders.