Stabilisering van het aantal bijstandsgerechtigden
We blijven streven naar een stabilisering van het bijstandsbestand. Werkleerbedrijf Fijnder zet hiervoor diverse instrumenten in, zoals om- of bijscholing, (gedeeltelijk) werk, arbeidsmatige dagbesteding en vrijwilligerswerk. Waar nodig wordt een loonkostensubsidie verstrekt aan de werkgever en/of wordt een jobcoach ingezet.
Kwaliteit (toelichting)
De verwachting is dat zowel in 2024 als in 2025 het bijstandsbestand stijgt. De instroom is hoger dan de uitstroom. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de complexer wordende doelgroep. Hiermee wordt ook de toename van het aantal statushouders bedoeld.
Voor 2024 is een stijging geraamd van 2,2%. Deze nieuwe raming voor 2024 werkt door in de begroting van Fijnder van 2025. Voor 2025 wordt de nieuw geraamde eindstand van 2024 met 1,41% verhoogd, conform de uitgangspunten in de begroting van Fijnder 2025.
Het is altijd de ambitie om bijstandsgerechtigden een ontwikkeling door te laten maken die leidt tot werkaanvaarding of het vergroten van zelfredzaamheid met inzet van de beschikbare re-integratie-instrumenten. Welke invloed de meer complexe doelgroep heeft op de ontwikkeling van het bijstandsbestand, en ook de invloed van een nieuw regeerprogramma, is moeilijk in te schatten.
Of de ambitie om de groei van het bijstandsbestand te beperken tot 1,41% haalbaar is, wordt continue gevolgd.
Kwaliteit (indicator)
Tijd (toelichting)
Het beheersen van het bestandsvolume van bijstandsgerechtigden is een continu proces.