We houden in dit omvangrijke beleidsveld rekening met de volgende trends en ontwikkelingen:
- Sanering WAL-stort: we moeten een keuze maken of we de verplichte sanering zelf doen of dat we dit aan de provincie overlaten. Een voorstel hiervoor volgt binnenkort. Naast financiële consequenties is het belangrijk om goed na te denken welke rol wij hier willen hebben. Hier ligt een relatie met de ontwikkelingen rondom de bestrijding van de duizendknoop in dit gebied.
- Omgevingsbeleid: we ontwikkelen gebiedsgericht beleid en blijven de omgevingsvisie voor het buitengebied verder ontwikkelen. Dit doen we nadat eerst een omgevingsvisie voor het centrum en de kom zijn vastgesteld.
- Wonen: het Rijk heeft aangegeven meer regie te willen voeren op woonbeleid. Verwachting is dat zij met meer sturende instrumenten komen. Hier zullen wij aan mee moeten werken. Zelf zijn we ook aan het onderzoeken welke instrumenten wij nog in kunnen zetten om meer grip te krijgen op woningbouw.
- Ruil busremise-speeltuin 't Kreil-woningbouw Dingstraat: voor deze ontwikkeling zal een separaat college- en raadsvoorstel komen om de ruil financieel te kunnen dekken.
- Vastgoed: het "Didam-arrest" heeft impact op de wijze waarop wij onze vastgoedstrategie uit kunnen voeren. Onderhands verkopen is vrijwel niet meer mogelijk. Hier werken we aan een nieuwe werkwijze. We maken een vastgoedvisie waarbij we ook kijken hoe vastgoed in de organisatie is georganiseerd en of hier verbeteringen mogelijk zijn door bijvoorbeeld concentratie van werkzaamheden. We nemen hier ook de verkoop van groenstroken in mee en het beheer. In de visie zit ook strategisch vastgoedbeleid. We willen toe naar een strategisch vastgoedbudget waaruit aankopen die vallen binnen de visie sneller gerealiseerd kunnen worden.
- Vertraging grote infrastructurele werken en grondexploitatie projecten
Er is vertraging opgetreden in een aantal grote infrastructurele werken en grondexploitatie projecten in het fysieke domein. Dit heeft tot gevolg dat in 2022 minder ambtelijke kosten kunnen worden toegerekend aan de bijbehorende investeringskredieten en de grondexploitaties.
Naar verwachting bedraagt het (eenmalige) tekort ten opzichte van de begroting 2022 € 450.000.
De oorzaken zijn :
1. dat een aantal infra structurele werken naar 2023 zijn of worden overgeheveld;
2. voor een aantal infrastructurele werken konden er ten opzichte van de begroting 2022 minder uren worden toegerekend, o.a. doordat de uren niet intern zijn gemaakt maar deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door de aannemer;
3. voor een aantal grondexploitatie projecten is een vertraging opgetreden
Ad 1
Bij de grote infrastructurele werken betreft dit met name de kredieten van de Projecten herinrichting de Pas, de Groenloseweg, de markt, de reconstructie van de brug aan de Honesweg en de reconstructie van Haverkampstegge.
Overheveling restantkrediet Project herinrichting de Pas
Vanwege het uitgebreide participatietraject duurt de voorbereiding van het project langer en daarom is een deel van het krediet bij de Bestuursrapportage 2022 overgeheveld naar 2023. De uitvoering is inmiddels wel gestart.
Overheveling restantkrediet Project Groenloseweg
Door het opstellen van het beleid 30km/u tenzij, wordt de inrichting van de Groenloseweg aangepast naar 30 km/uur. We hebben hiervoor moeten wachten tot het beleid was vastgesteld, daarnaast vergt dit een grotere aanpassing in het wegprofiel en kost dit dus meer voorbereidingstijd.
Zie ook Bestuursrapportage 2022 , financiële afwijkingen kredieten programma 3
Daarnaast worden er als gevolg van vertraging bij de jaarrekening 2022 nog een aantal restantkredieten 2022 naar 2023 overgeheveld. Dit betreft de herinrichting van de markt, de reconstructie van de brug aan de Honesweg en de reconstructie van de Haverkampstegge.
herinrichting van de markt
Nadat de centrumvisie is vastgesteld, hebben we het project “herinrichting markt” opgepakt. Samen met een ingehuurd bureau hebben we een nieuwe planning gemaakt. Mede door gewenste participatie en bestuurlijke betrokkenheid betekent dit dat uitvoering van het plan pas later kan plaatsvinden. Hierdoor wordt het begrote uitvoeringskrediet 2022 van € 450.000 voor herinrichting van de markt niet meer in 2022 gerealiseerd en bij de jaarrekening 2022 naar 2023 overgeheveld
brug aan de Honesweg
Voor het vervangen van de brug en de fundering is het noodzakelijk om enkele kabels en leidingen van nutsbedrijven te verleggen.
De nutsbedrijven willen hun werkzaamheden plannen op het definitieve ontwerp. Dat is inmiddels goedgekeurd, zodat de verwachting is dat 1e kwartaal 2023 alsnog het werk uitgevoerd kan worden.
deel instandhoudingswerkzaamheden wegen buitengebied
De geplande werkzaamheden zijn opgedeeld in 2 bestekken, voor elementen en asfaltverharding.
Door de grote onzekerheid over het prijspeil, de beschikbare materialen en de krapte op de arbeidsmarkt is er voor gekozen om ze niet gelijktijdig aan te besteden.
Het bestek met asfalteringswerkzaamheden is uitgevoerd. Voor het restantbedrag wordt nu een bestek elementen verharding voorbereid en aanbesteed.
Ad 2
Bij o.a. het Project herinrichting de Pas zijn er minder interne V&T (voorbereiding en toezicht) uren besteed ten opzichte van de begroting. Deze zijn grotendeels uitbesteed aan de aannemer, die onderdeel uitmaakt van het bouwteam.
Ad 3
Bij de grondexploitatie projecten betreft dit met name het uitgestelde complex bedrijventerrein en de vertraging die als gevolg van externe oorzaken is opgetreden bij de complexen Gaxel en de Rikker.
Bedrijventerrein
dit wordt veroorzaakt doordat het College heeft besloten een nieuw locatie onderzoek te willen uitvoeren naar een geschikte locatie voor een nieuw bedrijventerrein.
In 2021 heeft de raad de locatie voor het nieuwe bedrijventerrein aangewezen. Het BBV staat het toe voorbereidingskosten voor de toekomstige grondexploitatie te activeren op basis van zo’n raadsbesluit. Interne uren hadden ook als voorbereidingskosten aan het project kunnen worden doorberekend. In het coalitieprogramma is het besluit over de locatiekeuze teruggedraaid. Daardoor is deze mogelijkheid om uren door te berekenen vervallen.
Gaxel
Er is in 2022 geen voortgang geboekt in dit project. In 2021 is een projectontwikkelaar geselecteerd om de opstal in het complex te ontwikkelen. De geselecteerde projectontwikkelaar is er nog niet in geslaagd de business-case haalbaar te maken. De ontwikkelaar wordt hiervoor meer tijd gegund. Zolang de ontwikkelaar hieraan werkt nemen de gemeenten een afwachtende houding aan en wordt er niet veel tijd in het project geïnvesteerd.
De Rikker
In 2021 is een anterieure overeenkomst over De Rikker gesloten. Voordat het bestemmingsplan in procedure wordt gebracht moet de ontwikkelaar van de Rikker overeenstemming bereiken met enkele aanwonenden over het wegnemen van hun agrarische bestemming. Nu liggen er rondom de betreffende percelen milieu cirkels die over het gebied van de Rikker gaan. De ontwikkelaar heeft nog geen overeenstemming met de aanwonenden bereikt. Daardoor is de gemeente nog niet aan zet om het bestemmingsplan in procedure te brengen en doen we dus nog niet veel aan de Rikker.