Arbeidsmatige dagbesteding als algemene voorziening doorontwikkelen
Omschrijving (toelichting)
Wethouder: Wassink
Door de integrale intake pakken we problemen van inwoners op diverse levensgebieden in onderlinge samenhang aan. Ook willen we dat cliënten meer participeren. Daarom werken we, samen met Fijnder (uitvoeringsorganisatie voor werk en inkomen), toe naar een arbeidsmatige dagbesteding voor cliënten die niet meer leerplichtig zijn en de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. De besparing ontstaat dan door een wijziging van individuele trajecten naar een collectieve voorziening, die goedkoper is.
Met de overgang van taken en budgetten vanuit de centrumgemeente naar lokale gemeenten, realiseren we met partners lokale inloopvoorzieningen voor verschillende doelgroepen. Een inloopvoorziening is een plek waar inwoners zonder indicatie terecht kunnen voor activiteiten. Een inloopvoorziening gaat vooraf aan een Wmo-maatwerkvoorziening. Een voorbeeld hiervan is de voorziening van Hierzorg. Deze wordt nu nog gefinancierd uit centrumgemeentemiddelen.
Geld (indicator)
Geld (toelichting)
Door een latere start dan gepland wordt de ingeboekte bezuiniging niet behaald. Zie voor verdere financiële toelichting Financiële afwijkingen programma 1.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
De ontwikkeling naar een voorliggende voorziening met Fijnder, voor cliënten die niet meer leerplichtig zijn en de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt, is nog niet gereed. De voorbereiding heeft als gevolg van personele wisselingen bij Fijnder meer tijd in beslag genomen.
Voor 2022 is een subsidie toegekend voor de inloopvoorziening bij HIERZorg. Kwetsbare inwoners kunnen hier zonder indicatie terecht, om zwaardere problematiek te voorkomen. Waar nodig worden zij geleid naar reguliere ondersteuning.
Tijd (indicator)
Tijd (toelichting)
Naar verwachting kunnen de eerste cliënten in het eerste kwartaal van 2023 gebruik maken van de voorziening bij Fijnder.