Invoering nieuwe inkoop sociaal domein
Omschrijving (toelichting)
Wethouder: Wassink
Met de nieuwe inkoop sluiten we met minder aanbieders een contract af. Dit betekent dat we een deel van onze cliënten onderbrengen bij een andere aanbieder. Dat vraagt om een goede afstemming met cliënten en aanbieders. Daarnaast vraagt de nieuwe inkoop om een andere manier van indiceren.
De verwachting is dat de nieuwe inkoop een besparing oplevert van € 200.000 op Wmo-begeleiding. De ontwikkelingen op de lopende aanbestedingsprocedure kunnen invloed hebben op deze prognoses (zie ook de paragraaf weerstandsvermogen).
Geld (indicator)
Geld (toelichting)
De contracten met zorgaanbieders zijn 1 juli 2022 ingegaan. De verwachte besparing van € 200.000 over een geheel jaar is daardoor niet haalbaar gebleken. Daarnaast speelt nog dat de financiële uitgangspunten gedurende de inkoop zijn gewijzigd en in ons nadeel zijn uitgevallen. De voorschotbedragen zijn over de gehele linie hoger uitgevallen dan verwacht. De definitieve afrekening vindt plaats in de tweede helft 2023. Zie verder toelichting bij Financiële afwijkingen programma 1.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
De Achterhoekse gemeenten hebben besloten om vijf van de zes segmenten voor Wmo- en jeugdhulp te gunnen, te weten:
- Wmo Integrale Ondersteuning;
- Wmo logeren;
- Wmo wonen;
- Integrale ambulante jeugdhulp;
- Gezins- en woonvormen.
De nieuwe contracten zijn 1 juli 2022 ingegaan. Om er voor te zorgen dat zo veel mogelijk cliënten hun hulpverleningstraject bij de huidige zorgaanbieder kunnen afronden, is er een overgangsperiode van een half jaar ingebouwd. Met de cliënten die nog wel over moeten gaan naar een andere zorgaanbieder wordt contact opgenomen om samen een andere passende oplossing te zoeken.
Tijd (indicator)
Tijd (toelichting)
De contracten zijn op 1 juli ingegaan. De effecten worden pas op lange termijn zichtbaar. Hier gaan een aantal jaren overheen.