Portefeuillehouder
E.S.F. Schepers-Janssen

Omschrijving (toelichting)

Wethouder: Schepers-Janssen

De nieuwe inkoop vraagt een andere manier van indiceren: de consulenten bepalen samen met de cliënt wat het resultaat moet zijn. De zorgaanbieder krijgt de ruimte om samen met de cliënt te bepalen hoe dat het beste bereikt kan worden. Van de inwoner verwachten we dat hij eerst nagaat welke mogelijkheden hij zelf heeft om zijn probleem op te lossen. Verder vragen we de inwoner mee te werken aan de oplossing van zijn probleem, zodat de hulp van de gemeente tot een minimum beperkt wordt. Door deze integrale intake pakken we problemen van onze inwoners, op diverse levensgebieden en in hun onderlinge samenhang, aan. Daarmee blijven we werken aan het uitgangspunt: één gezin, één plan . 

De voorzichtige verwachting is dat de nieuwe inkoop door minder inzet een besparing oplevert. Daarnaast zien we een forse toename van aanvragen van jeugdhulp. Op basis van deze twee ontwikkelingen hebben we de budgetten voor jeugdhulp met € 700.000 verhoogd. De ontwikkelingen op de lopende aanbestedingsprocedure kunnen invloed hebben op deze prognoses.

Geld (indicator)

R

Geld (toelichting)

In het eerste jaar hebben we te maken met een overgangsperiode. De gecontracteerde aanbieders hebben bij de gunning een aantal plekken toebedeeld gekregen en daarop is de voorschotbetaling gebaseerd. Er zitten nu echter nog cliënten bij niet-gecontracteerde aanbieders. We willen hen zo min mogelijk  verplaatsen. Daar is ook budget voor nodig. Daarnaast zijn er cliënten die hulp ontvangen van aanbieders die wel gecontracteerd zijn maar minder plekken toebedeeld hebben gekregen. Bij die zorgaanbieders kopen we het eerste jaar meer plekken in, zodat de zorg van de huidige cliënten gecontinueerd kan worden. Verder worden we steeds vaker geconfronteerd met zeer complexe, duurdere zorgvragen waar een individuele overeenkomst voor nodig is (1 cliënt kan op jaarbasis 200.000 euro kosten, wat een grote invloed heeft op het budget). En ook in de Wmo- en jeugdhulp stijgen de loonkosten, wat ook weer zorgt voor stijging van de zorgkosten. 

Dit alles zorgt er voor dat er meer budget nodig is. Een deel van de voorschotbedragen voor de gecontracteerde zorgaanbieders zal terug betaald worden als minder plekken nodig blijken te zijn. Het is nu echter nog niet te voorspellen welk deel dat is. De verrekening met de zorgaanbieders vindt na 30 juni 2023 plaats.

De 2e helft van 2022 geldt als overgangsperiode, waarin we samen met de zorgaanbieders nog een aantal nadere afspraken maken over b.v. de KPI's. Als die afspraken gemaakt zijn en de nieuwe werkwijze meer routine is geworden, gaan we over met de zorgaanbieders in gesprek om de transformatie verder vorm te geven: een gezamenlijke verantwoordelijkheid, meer preventie en meer hulp in het voorliggend veld in te zetten. Dat zal naar verwachting de doorlooptijden korter maken en maakt de kosten beheersbaar. 

Kwaliteit (indicator)

O

Kwaliteit (toelichting)

De Achterhoekse gemeenten hebben besloten om vijf van de zes segmenten voor Wmo- en jeugdhulp te gunnen, te weten:  Wmo Integrale Ondersteuning, Beschermd wonen, Wmo Logeren, Integrale ambulante jeugdhulp en Gezins- en woonvormen. De nieuwe contracten zijn per 1 juli 2022 ingegaan en daarmee is ook het resultaat gericht indiceren gestart. Het segment voor Hoog complexe jeugdhulp met verblijf is niet gegund. Daarvoor loopt nu een nieuwe aanbesteding, zodat de nieuwe contracten daarvoor per 1 januari 2023 in kunnen gaan.

Tijd (indicator)

O

Tijd (toelichting)

Voor Hoog complexe jeugdhulp is de aanbesteding nu gaande. Die contracten zullen volgens planning op 1 januari 2023 starten. De overige segmenten zijn gestart per 1 juli 2022.