Wethouder: Wassink

De gemeente heeft de wettelijke taak om huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en te zorgen voor een brenglocatie voor grof huishoudelijk afval. Het nemen van maatregelen om afvalpreventie en -scheiding van huishoudelijk afval te optimaliseren is ook een taak van de gemeente.

Nederlandse gemeenten kunnen in aanvulling op het landelijke afvalstoffenplan een eigen gemeentelijke afvalstoffenplan opstellen.  In 2013 heeft de gemeente Winterswijk een huishoudelijk grondstoffenbeleidsplan 2013-2017 vastgesteld. Dit huishoudelijk grondstoffenbeleidsplan 2013 – 2017  is in 2022 geëvalueerd. Het uitgangspunt in dat beleidsplan was het ‘omgekeerd inzamelen’. In de evaluatie is onderzoek gedaan naar het scheidingsgedrag van onze inwoners en naar de kwaliteit van de grondstromen.  In 2023 actualiseren we het grondstoffenbeleidsplan. 

Geld (indicator)

G

Geld (toelichting)

Naast dat deze activiteit wordt uitgevoerd met onze reguliere beschikbare ambtelijke capaciteit, is een offerteverzoek bij het bureau Anteagroup neergelegd. Er is een bedrag van € 25.000 gereserveerd. 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

We hebben een geactualiseerd huishoudelijk grondstoffenbeleidsplan dat voldoet aan de huidige wettelijke maatstaven, waarbij we onze eigen ambities en doelen op het gebied van afvalbeheer en grondstoffeninzameling hebben geformuleerd. Daarnaast is er een geactualiseerde afvalstoffenverordening en een uitvoeringsbesluit opgesteld.

Tijd (indicator)

G

Tijd (toelichting)

Een geactualiseerd huishoudelijk grondstoffenbeleidsplan wordt in januari 2024 aan de raad voorgelegd. Daarnaast wordt de afvalstoffenverordening en het uitvoeringsbesluit in januari 2024 aan de raad voorgelegd.