Omschrijving (toelichting)

Wethouder: Tannemaat

De Omgevingswet treedt in werking op 1 juli 2022. Dit is een half jaar later dan de vorige planning. Er is meer tijd nodig om het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) opgeleverd, ingeregeld en stabiel te krijgen. Dat geldt zowel voor het landelijke deel van de Landelijke Voorziening, maar ook voor softwareleveranciers die hun software moeten aanpassen. Voor een goede invoering per juni 2022 moeten deze zaken uiterlijk oktober 2021 gereed zijn en werken.

In 2022 zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de invoering van de Omgevingswet op 1 juli 2022. We bereiden de organisatie voor om te kunnen werken volgens de wet, zowel op juridisch en technisch gebied als op het gebied van dienstverlening, houding en gedrag. Dit doen we door het implementeren van nieuwe software die aansluit op het DSO. Daarmee bieden we straks een goede digitale ondersteuning. 

We bieden burgers ondersteuning in het proces van participatie door een duidelijke handreiking te doen. Met partners maken we afspraken over de samenwerking. Samen met private partijen draaien we een pilot, om het beleid en de werkprocessen voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving aan te passen. Voor 2022 gebruiken we bestaand projectbudget. Wel zetten we extra capaciteit in op het functioneel beheer van de aangeschafte software. 
Naast de invoering van de Omgevingswet speelt ook de inwerkintreding van de Wet kwaliteit bouw (Wkb). De Wkb regelt dat private kwaliteitsborgers voortaan bouwtechnische regels toetsen en controleren. Door de Wkb mogen gemeenten geen bouwleges meer heffen voor de eenvoudige bouwwerken. Wat we voor deze eenvoudige bouwwerken nog wel kunnen heffen, zijn de leges voor een ruimtelijke toets. We maken een analyse en leggen een keuze voor welke wijze van leges heffen het best bij Winterswijk past. In de begroting is voorlopig rekening gehouden met het heffen van leges voor het blijven uitvoeren van de ruimtelijke toets, waarbij als percentage 1% van de bouw of projectkosten is aangehouden. 

Geld (indicator)

O

Geld (toelichting)

 Waar nodig wordt hier externe inhuur op ingezet, omdat het reguliere werk door moet gaan. Dit financieren we met het budget vanuit de 'bestemmingsreserve Omgevingswet'. 
Gaandeweg 2022 wordt bekeken of dit budget voldoende is. 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

We zijn een aantal mooie uitvoeringstappen aan het zetten. Onder andere:

  • loket LEEF
  • pilot omgevingsplan (samen met Berkelland)
  • flinke stappen aanpassing legesverordening,
  • nieuwe commissie ruimtelijke kwaliteit.

Deze laatste komt binnenkort als voorstel naar de raad.

Tijd (indicator)

G

Tijd (toelichting)

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Deze zal nu op 1 januari 2023 inwerking treden.
In 2022 zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023. Er moet nog veel gebeuren om de organisatie te kunnen laten werken volgens de nieuwe wet, zowel op juridisch en technisch gebied. Maar ook op het gebied van dienstverlening, houding en gedrag.
Hiervoor implementeren we onder andere nieuwe software die aansluit op het DSO, waarmee we straks een goede digitale ondersteuning kunnen aanbieden.
Tot slot moet ook de nodige besluitvorming worden voorbereid.
De verwachting is dat we dit binnen de gestelde termijn kunnen realiseren.