Portefeuillehouder
W.T. Wassink

Wethouder: Wassink

Het buitengebied van Winterswijk heeft te maken met uitersten: extreme droogte, stikstofnormen voor vier Natura 2000-gebieden, ruimtevraag vanuit de energietransitie, kwetsbaar cultuurlandschap en bekenstelsel en een sterke terugloop van het aantal boeren. Deze situatie is een bedreiging voor het waardevolle agrarische cultuurlandschap en de leefbaarheid. Samen met de stichting WCL en OWIN is in 2020 het programma Vitaal Platteland opgesteld. Dit programma is gericht op het behoud van de waardevolle natuur en cultuur, en het realiseren van een economisch, sociaal en ecologisch toekomstperspectief voor iedereen die in het buitengebied woont, werkt en recreëert.

De provincie Gelderland heeft het lokale programma in 2021 omarmd. De provincie is samen met mensen uit het gebied (WCL), het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Winterswijk een proces gestart om te komen tot een Gebiedsaanpak vitaal platteland Winterswijk.

Kwaliteit (toelichting)

De Intentieovereenkomst (IOK) en startnotitie zijn in januari 2023 vastgesteld. Er is volgens planning gestart met de uitvoering van de startnotitie Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk. Deze aanpak moet eind 2024 een toekomstperspectief Vitaal Platteland Winterswijk opleveren. Daarna kunnen we beginnen met de realisatie. 'Geen spijt-maatregelen' kunnen tussentijds worden uitgevoerd. 

Tijd (toelichting)

We zien inmiddels dat het project te maken heeft met onzekerheid over de kaders vanuit het Rijk. Ook zien we dat het pionierswerk, de nieuwe gebiedsgerichte aanpak, veel vraagt van iedereen die erbij betrokken is. Dit heeft gevolgen voor de planning, de benodigde personele capaciteit en financiële inbreng.

Door de betreffende overheden is de verwachting uitgesproken dat de kaders duidelijk zijn. Binnen het project hebben we afgesproken dat mocht deze duidelijkheid er onverhoopt niet zijn, we toch de intentie hebben om verder gaan. Er zal dan door het kernteam een voorstel voor een kader met bandbreedte worden opgesteld, welke aan het gebiedsteam en de bestuurlijke gebiedstafel worden voorgelegd. Indien nodig volgt daarop nog een bestuurlijke besluitvorming bij provincie, waterschap en gemeente. 

Het effect van het ontbreken van duidelijke kaders op de voortgang is nog niet in beeld. Het streven blijft om eind 2024 het gebiedsplan Vitaal Platteland Winterswijk gereed te hebben.

Geld (toelichting)

We zijn de gebiedsaanpak gestart met beperkte kennis over de benodigde financiële en personele inzet. Ook zien we dat elke fase om specifieke kennis en vaardigheden vraagt. We zijn de gebiedsaanpak gestart met minimale personele inzet. Inmiddels is duidelijk welke bezetting en financiën vanuit de gemeente nodig is. De gebiedsaanpak vraagt in deze fase van het proces om een (gemeentelijke) personele uitbreiding. In de eerste prognose is budget bijgeraamd om in 2023 extra ondersteuning te hebben. Overige uren proberen we met interne verschuivingen op te vangen.