Economie
Algemene nationale en internationale ontwikkelingen
De nasleep van Corona, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de stikstofproblematiek, de hogere rente en inflatie hebben effect op onze economie. Het concrete effect hiervan op de lokale Winterswijkse economie laat zich moeilijk inschatten. Het zijn conjuncturele schommelingen, die voor de korte termijn mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van woningbouwplannen en uitbreidingsplannen in het bedrijfsleven. De behoefte aan bedrijventerrein voor de lange termijn blijft bestaan.
Toekomstbestendige bedrijventerreinen en nieuw bedrijventerrein
We werken aan het programma Toekomstbestendige bedrijventerreinen. De focus ligt nu op organisatie en plan van aanpak, met aandacht voor zaken als parkmanagement, veiligheid, beeldkwaliteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Vanuit het plan van aanpak volgt een uitvoeringsprogramma. Dit leidt mogelijk tot een financieringsvraag voor de gemeente, bijvoorbeeld voor investeringen in de openbare ruimte. De locatiekeuze voor een nieuw bedrijventerrein, eind 2023/begin 2024, krijgt direct aansluitend een vervolg met het opstellen van een gebiedsvisie en omgevingsplan. Het gemiddelde ruimtegebruik per werknemer (terreinquotiënt) neemt toe. Dit is het gevolg van ontwikkelingen in automatisering, robotisering, klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie.
Ondernemerspunt
We onderzoeken samen met de economische sectoren de toegevoegde waarde van een ondernemerspunt voor de economische ontwikkeling van Winterswijk op lange termijn. Afhankelijk van de keuzes die hierin in 2023 gemaakt worden, zal hier financiering voor nodig zijn.
Arbeidsmarkt
Een algemene ontwikkeling is de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Dit speelt in vele beroepsgroepen in de gehele Achterhoek. Het bedrijfsleven zet in op procesinnovatie, automatisering en robotisering, gericht op een hogere arbeidsproductiviteit en werving van personeel van buiten de regio, waaronder arbeidsmigranten. Ook het belang jongeren in de regio te behouden, wordt hierdoor nog groter. Zowel voor werving van personeel van buiten de regio als behoud van jongeren, ligt er een grote uitdaging in het bieden van passende huisvesting en goede mobiliteitsvoorzieningen. Dit vraagt om integrale inzet van de Achterhoekse thematafels Smart werken & Innovatie, Wonen & Vastgoed, Onderwijs & Arbeidsmarkt en Mobiliteit.
Toerisme en recreatie
Eind 2023 wordt de nieuwe beleidsvisie Toerisme & Recreatie voorgelegd aan de raad. Deze visie wordt in samenwerking met de toeristische sector vormgegeven. De uitwerking van de visie wordt ondersteund met een uitvoeringsagenda. Het idee is om deze uitvoeringsagenda te financieren vanuit een verhoging van de toeristenbelasting. Hiervoor volgt een voorstel voor de begroting van 2024 en verder.
Lobby & subsidieverwerving
Lobbyen is een belangrijk onderdeel van het werk van gemeenten, omdat het hen in staat stelt de belangen van hun burgers te vertegenwoordigen bij de overheid en andere belanghebbenden. In de afgelopen jaren hebben we een aantal trends en ontwikkelingen gezien op het gebied van lobbyen door gemeenten. Voor Winterswijk zijn de volgende trends voorstelbaar:
1. Meer aandacht voor duurzaamheid & SDG’s
Een belangrijke trend is de toenemende aandacht voor duurzaamheid. Gemeenten zijn steeds meer bezig met het lobbyen voor beleid dat gericht is op het verminderen van de CO2-uitstoot, het stimuleren van duurzame energiebronnen en het bevorderen van een duurzame economie. Dit heeft geleid tot samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en bedrijven in de duurzame sector, waarbij gezamenlijk wordt gelobbyd voor duurzame ontwikkelingen.
Een belangrijke ontwikkeling met betrekking tot duurzaamheid en lobbyen voor Winterswijk is de toenemende aandacht voor de Sustainable Development Goals (SDG's).
Veel gemeenten zijn bezig met het vertalen van deze SDG's naar concrete acties en doelen op lokaal niveau. Hierbij is een goede lobby onmisbaar, bijvoorbeeld om meer financiële middelen te verkrijgen voor duurzame projecten of om beleid te bevorderen dat gericht is op duurzame ontwikkeling.
2. Betere afstemming met burgers
Een trend is ook de toename van de betrokkenheid van burgers bij de lobbyactiviteiten van gemeenten. Steeds meer gemeenten zoeken actief de dialoog op met hun inwoners en betrekken hen bij het opstellen van beleid en bij het lobbyen voor hun belangen. Dit draagt bij aan een betere afstemming tussen de gemeente en de burgers en vergroot het draagvlak voor de lobby.
3. Toenemende complexiteit van de lobby
Een derde trend is de toenemende complexiteit van de lobby. Belangrijke beslissingen worden niet langer alleen genomen door nationale overheden, maar ook door Europese en internationale instanties. Daarnaast spelen steeds meer bedrijven en maatschappelijke organisaties een rol in het besluitvormingsproces. Dit vergt van gemeenten een brede kennis van verschillende dossiers en een goed begrip van de politieke en economische context.
Naast de genoemde ontwikkelingen zijn er nog twee andere belangrijke trends te benoemen op het gebied van lobbyen voor Winterswijk, namelijk subsidieverwerving en Europeanisering.
4. Subsidieverwerving
Subsidies zijn een belangrijk middel voor gemeenten om hun beleid te kunnen uitvoeren en projecten te realiseren. Het verwerven van subsidies vergt echter wel een gerichte lobby. We kiezen in Winterswijk voor een subsidieadviseur die zich bezighoudt met het identificeren van subsidiemogelijkheden en het coördineren van de aanvragen.
Een belangrijke ontwikkeling is dat gemeenten steeds meer samenwerken om gezamenlijk subsidieaanvragen te doen. De subsidieadviseurs van Winterswijk, Aalten en Oost Gelre hebben hier al belangrijke stappen in genomen. Op deze manier vergroten wij onze kans op succes en kunnen zij grotere projecten realiseren dan wanneer zij individueel subsidie aanvragen. Ook zijn er steeds meer Europese subsidieprogramma's beschikbaar, die ons als gemeenten in staat stellen om grensoverschrijdend samen te werken.
5. Europeanisering
Een vijfde belangrijke ontwikkeling is de toenemende Europeanisering van het beleid en besluitvorming. Dit blijkt ook uit een recent door de VNG uitgevoerd onderzoek. Veel belangrijke beslissingen worden niet alleen op nationaal niveau genomen, maar ook op Europees niveau. Dit betekent dat gemeenten steeds meer moeten lobbyen in Brussel om hun belangen te behartigen. Een belangrijk moment die wij vanuit de regio Achterhoek hiervoor kiezen zijn de European Weeks of Regions and Cities.
Kortom, ook voor Winterswijk geldt dat we steeds meer rekening moeten houden met subsidies en de invloed van Europese besluitvorming. Door gericht te lobbyen op deze ontwikkelingen kunnen zij hun beleid beter uitvoeren en hun belangen effectiever behartigen.