Opgave Duurzaamheid

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Winterswijk wil dat de huidige kwaliteiten, het klimaat, de biodiversiteit, het cultuurhistorisch erfgoed en de natuurlijke voorraden, ook beschikbaar zijn voor volgende generaties. Duurzaamheid gaat over het beschermen en behouden van deze waarden. Omdat we gevolgen ondervinden van de verandering van het klimaat, willen we ons daarop voorbereiden.

In 2050 is Winterswijk klimaatneutraal, energieneutraal en circulair. 

Relevante documenten:

  • Akkoord van Groenlo.
  • Uitvoeringsagenda duurzaamheid januari 2019.
  • RES 1.0.

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Indicatoren

Terug naar navigatie - Indicatoren
  • In totaal komen er in 2023 minimaal 12.000 nieuwe zonnepanelen op bedrijfsdaken bij:
    De dienstverlening vanuit CDW heeft in 2023 bijgedragen aan de realisatie van 23 installaties op bedrijfsdaken. Het gaat hierbij om ongeveer 1725 panelen. Dit blijft achter ten opzichte van het doel.  Factoren als netcongestie, ontwikkelingen energiecontracten en onduidelijkheid over het voortbestaan van de “salderingsregeling” zijn van grote invloed op de investeringsbereidheid. Met een 50-tal ondernemers, samen goed voor ± 1 MegaWatt, loopt het proces door in 2024. 

  • Gemiddeld bezoeken 150 mensen per maand ons Centrum Duurzaam Winterswijk:
    In 2023 bezochten gemiddeld 151 bezoekers ons Centrum Duurzaam Winterswijk.

  • Gemiddeld hebben we 1750 digitale bezoekers op ons Platform Duurzaam Winterswijk per maand:
    Het aantal digitale bezoekers op het platform was gemiddeld 872 per maand. 

Wat is het resultaat?

Terug naar navigatie - Wat is het resultaat?

Opwek
De Barometer Hernieuwbare Opwek is gestegen naar 35,4%. Op dit moment wekken meer dan 159.000 zonnepanelen op daken en op de grond al voor meer dan 22.000 huishoudens duurzame elektriciteit op. Het Zonnepark Masterveldweg is hierin nog niet opgenomen. 

Warmtetransitie
Voor de warmtetransitie wordt vooral gewerkt aan het isoleren van woningen. In 2023 is de Landelijke Aanpak Isolatie voorbereid. 

Energiearmoede
De aanpak van energiearmoede is in 2023 opgeschaald. Het doel is om het energieverbruik en daarmee de energierekening te beperken. Er zijn in totaal 67 subsidies verstrekt aan woningeigenaren met energiearmoede voor de verduurzaming van hun woning. Het ging hierbij om een totaalbedrag van € 119.858. Daarnaast zijn er 96 subsidies verstrekt in het kader van de subsidieregeling energieconciërges en 'energiebespaarmaatjes', voor kleine maatregelen en begeleiding. Ook zijn er 55 witgoedapparaten die veel elektriciteit gebruiken, vervangen door zuinige apparaten.