Het nieuwe Programma Water en Riolering 2024-2028 is opgesteld en vastgesteld. Het vormt de leidraad voor het aanleggen, beheren en onderhouden van de riolerings- en afwateringsobjecten in de gemeente Winterswijk. Op basis van afschrijving en inspectie worden (druk)rioleringen, drainages, duikers, sloten, wadi’s en vijvers onderhouden, gerenoveerd of vervangen.
Basis is ‘minder verstenen en verzamelen, meer vergroenen en verspreiden’. In bestaande wijken wordt door afkoppelen en bovengrondse afvoer van hemelwater bijgedragen aan het verminderen van het waterprobleem (wateroverlast en droogte). In 2023 is de Pashegge (wijkaanpak De Pas) volgens dit principe uitgevoerd. In de Pasbrink en de Pashof is de uitvoering gestart.
Om het afkoppelen op particulier terrein te stimuleren is in 2023 de afkoppelsubsidie opgesteld en in werking getreden.
In 2023 is het rapport om risicogestuurd rioolbeheer te implementeren afgerond. Daarbij nemen we niet alleen de afschrijvingstermijn, maar ook de kwaliteit en het risico mee (staat van het object en de ligging ervan). Met de applicatie Rasmariant wordt een optimale afweging tussen de kosten en planning gemaakt.
De regionale en lokale samenwerkingen binnen Achterhoek+ en WintLicht zijn in 2023 gecontinueerd. Binnen Achterhoek+ is aandacht voor het landelijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) en de Omgevingswet (bouwstenen water en riolering zijn opgesteld).
Daarnaast is er regionaal een programmaplan gemaakt voor de aanpak van droogte in de Achterhoek. Het gaat daarbij vooral om de problematiek in het buitengebied. In 2023 is dit verder regionaal uitgewerkt, om de kansen (waaronder subsidies) de komende jaren effectief te kunnen benutten.
Om de zoetwaterbeschikbaarheid klimaatbestendig te maken is er voor de periode van 2022-2027 subsidie aangevraagd en ontvangen (Zoetwatervoorziening Oost-Nederland tweede fase).
Waterteam WintLicht (Winterswijk, Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel) werkt aan de ketenoptimalisatiekansen in het inzamel- en transportstelsel. In 2023 is de voorbereiding van het ontwerp van de gemalenregeling afgerond, met als doel een constante(re) afvoer op de rioolwaterzuivering. In september 2023 is de pilot live gegaan waarbij de positieve en negatieve effecten worden gemonitord.
Beheer en onderhoud riolering en afwatering
Het beheer en regulier onderhoud aan de riolering, evenals metingen van grondwaterstanden en monitoring van het gemengd riool, wordt gecontinueerd. Net zoals het reinigen van drainage, kolken en lijnafwatering. Uitgangspunt is dat de basisgegevens (voor zover praktisch mogelijk) worden gecentraliseerd in één databeheersysteem Brutis. Reiniging en inspectie vindt plaats aan de hand van een reinigingsplan, op basis waarvan de laatste tien jaar de hele kom is gereinigd.
Integrale projecten
Bij de herinrichting van de Pashegge is het hemelwater van de straat (en waar mogelijk van de woningen) afgekoppeld en in de nabijheid geïnfiltreerd en/of geborgen. In de Pasbrink en de Pashof is gestart met de uitvoering van deze werkzaamheden. In 2024 en verder staat er een aantal integrale projecten op de planning waar in 2023 voorbereidende werkzaamheden voor zijn uitgevoerd, zoals Hakkelerkamp Oost Fase 2, Dennenoord en de Groenloseweg. Het doel is om ook in deze projecten zoveel mogelijk hemelwater van het dak en de straat af te koppelen.
Waterprojecten
Om het risico op vervuiling vanuit de hemelwaterriolering op de Osink-Bemersbeek in Kotten te verkleinen, zijn oplossingsrichtingen verder uitgewerkt. Bestek en tekeningen zijn gereed.
Drukriolering
Het reguliere onderhoud van de drukriolering in het buitengebied wordt middels een vierjarig bestek uitgevoerd. Daarnaast zijn pompunits en gemalen vervangen. Incidenteel worden nieuwe aansluitingen op de drukriolering gerealiseerd.
We hebben een grootschalig gebiedsonderzoek uitgevoerd in Winterswijk-Zuidoost. Bedrijven willen uitbreiden in activiteiten, maar de riolering is hier niet op ingericht. We hebben de riolering in dit gebied geoptimaliseerd. Ook hebben we veel hemelwater van de riolering afgekoppeld, zodat er meer capaciteit voor vuilwater ontstaat.
Onderzoek geuremissie
We hebben een onderzoek naar geuremissie uitgevoerd en verbeteringen aangebracht. Zo hebben we veel betonnen kasten vervangen.
We hebben de luchtinjectiesystemen van groot onderhoud voorzien. We hebben veel H2S-metingen (waterstofsulfide) uitgevoerd in de gevoelige gebieden. Uiteindelijk hebben we luchtinjectiesystemen weer nieuw leven ingeblazen door compressoren te vervangen. Hierdoor functioneert het systeem weer zoals het ooit bedacht is.