Snippergroen en illegaal grondgebruik
In 2016 heeft bureau Eiffel het grondgebruik binnen de gemeente Winterswijk geïnventariseerd. Hieruit is gebleken dat op 595 locaties sprake is van ingebruikname van gemeentegrond. Door particulieren en (agrarische) bedrijven. Soms zijn hier afspraken over gemaakt, in andere gevallen is nog niets geregeld. In 2019 is hiervoor een projectmatige aanpak ontwikkeld en is in de wijken Bargerbosch en Hoge Wieber Noord gestart met het pilotproject Grondgebruik.
Na ontstane onvrede over het verloop van het pilot project Grondgebruik is op 16 december 2020 een motie met raadsbrede steun aangekondigd. Na een toezegging van het toenmalige college van B&W om de pilot tijdelijk stop te zetten en te evalueren, is de motie op 28 januari 2021 ingetrokken. Vervolgens heeft adviesbureau Metafoor Vastgoed en Software B.V. de evaluatie uitgevoerd en op 6 december 2021 opgeleverd. Hierin zijn drie vervolgscenario’s voorgesteld. In een richtinggevend politiek forum is de raad op 14 april gevraagd welk scenario de voorkeur heeft.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
Het grootste deel van het pilotproject Snippergroen is het afgelopen jaar afgerond. In de komende periode vindt er een evaluatie plaats van het pilotproject, met eventuele voorstellen voor wijzigingen in het beleid.
Tijd (indicator)
Tijd (toelichting)
In 2023 zijn de meeste dossiers uit het pilotproject Snippergroen afgerond. In het eerste kwartaal van 2024 worden de laatste nog lopende dossiers afgerond. Hierna wordt de pilot omgezet in een regulier project. De bewoners van de niet bij het pilotproject behorende wijken ontvangen dan een brief voor het niet geregistreerde gebruik van gemeentegrond.