We voeren het programma Vitaal Platteland uit door middel van een gebiedsgerichte aanpak
Het buitengebied van Winterswijk heeft te maken met uitersten. Denk bijvoorbeeld aan de extreme droogte, de aanwezigheid van vier Natura 2000-gebieden (stikstof), de waardevolle beken en de vele boeren die noodgedwongen moeten stoppen. In samenwerking met Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) en Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) is er een programma Vitaal Platteland opgesteld. Dit programma richt zich op het behoud van waardevolle natuur en cultuur, en op het bieden van (economisch) toekomstperspectief voor wonen, werken en recreëren in het buitengebied.
De provincie Gelderland heeft het gemeentelijke programma overgenomen door het opstellen van een provinciaal programma Vitaal Platteland, Nationaal Landschap Winterswijk. Hierin werken WCL, de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Winterswijk samen. Een groot deel van de organisatiekosten betaalt de provincie.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
De intentieovereenkomst en startnotitie zijn in januari 2023 vastgesteld. Er is volgens planning gestart met de uitvoering van de startnotitie Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk. Deze aanpak moet een toekomstperspectief Vitaal Platteland Winterswijk opleveren. Daarna kunnen we beginnen met de realisatie. 'Geen spijt-maatregelen' kunnen tussentijds worden uitgevoerd.
Tijd (indicator)
Tijd (toelichting)
We zien inmiddels dat het project te maken heeft met onzekerheid over de kaders vanuit het Rijk. Ook zien we dat het pionierswerk en de nieuwe gebiedsgerichte aanpak veel vraagt van iedereen die erbij betrokken is. Dit heeft gevolgen voor de planning, de benodigde personele capaciteit en de financiële inbreng. Daarom zijn we eind 2023 gestart met een herijking van het project.
We starten begin 2024 met het opstellen van de Gebiedsvisie Vitaal Platteland Winterswijk. Daarna werken we aan het gebiedsplan. Met de herijking moet ook een nieuwe planning worden gemaakt.