We werken volgens de Omgevingswet
De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 januari 2023 in werking. De Eerste Kamer moet daar nog wel een definitief besluit over nemen. Tot de inwerkingtreding moet er nog heel veel gebeuren. Er is tijd nodig om het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) opgeleverd, ingeregeld en stabiel te krijgen. Dat geldt zowel voor het landelijke deel van de landelijke voorziening, maar ook voor softwareleveranciers die hun software moeten aanpassen.
We bereiden de organisatie voor om te kunnen werken volgens de wet. Zowel op juridisch en technisch gebied als op het gebied van dienstverlening, houding en gedrag.
We bieden burgers ondersteuning in het proces van participatie door een duidelijke handreiking te doen. Met partners maken we afspraken over de samenwerking. Samen met private partijen draaien we een pilot, om het beleid en de werkprocessen voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving aan te passen. Dit proces loopt zeker door in 2024, helemaal als de invoeringsdatum opnieuw wordt verschoven.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
De Eerste Kamer heeft op 14 maart 2023 ingestemd met de inwerkingtreding van de Omgevingswet, met ingang van 1 januari 2024. Zoals bekend is de inwerkingtreding al meerdere keren uitgesteld. Nu is er duidelijkheid. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we er op 1 januari 2024 klaar voor zijn.
Afgelopen jaar zijn de nodige zaken al opgepakt. Er is een participatiekader vastgesteld door de gemeenteraad. De legesverordening is zo goed als klaar. Ook wordt er gewerkt aan een Omgevingsvisie bebouwde kom en is er gestart met loket LEEF. Daarnaast hebben sommige collega's vorig jaar geoefend met de software.
Voor de komende tijd is het belangrijk om zoveel mogelijk te voldoen aan de minimale acties van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit gaan we doen met behulp van werkgroepen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een werkgroep die aan de slag gaat met het in kaart brengen van het werkproces voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Daarnaast moet er dit jaar waar nodig een start worden gemaakt met het verder opleiden van onze collega's.
Voor een succesvolle inwerkingtreding zijn we naast onze eigen inspanningen ook afhankelijk van wat door het Rijk wordt opgeleverd. Hiervoor zijn door de VNG randvoorwaarden opgesteld. Aan deze randvoorwaarden voldoet het Rijk vooralsnog niet. Aanvragen lopen bijvoorbeeld vanaf 1 januari via het DSO en dit functioneert nog niet naar behoren. Dit maakt dat er zorgen zijn omtrent een succesvolle inwerkingtreding per 1 januari 2024.
Tijd (indicator)
Tijd (toelichting)
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In 2023 zijn we aan de slag gegaan met de minimale actie van de VNG. Op dit moment zijn deze voor het overgrote deel ingevuld. We moeten nu als organisatie ervaring op gaan doen met de praktijk. Er wordt op dit moment gebouwd aan de Omgevingsvisie en binnenkort gaan we een planning maken voor een nieuw Omgevingsplan.