Integrale intake sociaal domein naar aanleiding van ‘Samen aan het stuur’ en de nieuwe inkoop van Wmo- en jeugdhulp
Omschrijving (toelichting)
Wethouder: Wassink
We werken volgens de methode ‘Samen aan het stuur’. Dat betekent dat we een brede, integrale intake doen, waarbij over de domeinen heen wordt gekeken wat de inwoner en zijn gezin nodig hebben. Daarnaast treden de nieuwe contracten met de zorgaanbieders vanaf 2022 in werking . Dat vraagt een andere manier van indiceren: de consulenten bepalen samen met de cliënt wat het resultaat moet zijn. De zorgaanbieder krijgt de ruimte om samen met de cliënt te bepalen hoe dat het beste bereikt kan worden. Van de inwoner verwachten we dat hij eerst nagaat welke mogelijkheden hij zelf heeft om zijn probleem op te lossen. Verder vragen we de inwoner mee te werken aan de oplossing van zijn probleem, zodat de hulp van de gemeente tot een minimum beperkt wordt. Door deze integrale intake pakken we problemen van onze inwoners, op diverse levensgebieden en in hun onderlinge samenhang, aan. Daarmee werken we aan het uitgangspunt één gezin, één plan. Op termijn moet dit leiden tot een snellere uitstroom of afschaling van zorg.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
De brede intake en de nieuwe wijze van indiceren zijn een continu proces. Het in beeld brengen van de hulpvragen op verschillende levensgebieden verliep goed. Er is nog geen eenduidige invulling van de rollen klantmanager Fijnder en medewerker De Post. Zaken als regievoering en casuïstiekbespreking bleven daarom nog de nodige afstemming en doorontwikkeling vragen.
Consulenten zijn geschoold in de nieuwe werkwijze resultaatgericht indiceren ter voorbereiding op de ingang contracten nieuwe inkoop. Met het afsluiten van de nieuwe contracten is ook het resultaatgericht indiceren gestart.