Nieuwe inkoop van Wmo- en jeugdhulp
Omschrijving (toelichting)
Wethouder: Schepers-Janssen
De nieuwe inkoop vraagt een andere manier van indiceren: de consulenten bepalen samen met de cliënt wat het resultaat moet zijn. De zorgaanbieder krijgt de ruimte om samen met de cliënt te bepalen hoe dat het beste bereikt kan worden. Van de inwoner verwachten we dat hij eerst nagaat welke mogelijkheden hij zelf heeft om zijn probleem op te lossen. Verder vragen we de inwoner mee te werken aan de oplossing van zijn probleem, zodat de hulp van de gemeente tot een minimum beperkt wordt. Door deze integrale intake pakken we problemen van onze inwoners, op diverse levensgebieden en in hun onderlinge samenhang, aan. Daarmee blijven we werken aan het uitgangspunt: één gezin, één plan .
De voorzichtige verwachting is dat de nieuwe inkoop door minder inzet een besparing oplevert. Daarnaast zien we een forse toename van aanvragen van jeugdhulp. Op basis van deze twee ontwikkelingen hebben we de budgetten voor jeugdhulp met € 700.000 verhoogd. De ontwikkelingen op de lopende aanbestedingsprocedure kunnen invloed hebben op deze prognoses.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
De Achterhoekse gemeenten hebben vanaf 1 juli vijf van de zes onderdelen van Wmo- en jeugdhulp gegund, te weten: Wmo Integrale Ondersteuning, Beschermd wonen, Wmo Logeren, Integrale ambulante jeugdhulp en Gezins- en woonvormen. De nieuwe contracten zijn op 1 juli 2022 ingegaan. Daarmee is ook het resultaatgericht indiceren gestart. Het onderdeel Hoog complexe jeugdhulp met verblijf is niet gegund. Daarvoor is een nieuwe aanbesteding uitgeschreven en gegund. Die contracten gaan in op 1 januari 2023.
In eerste instantie was een overgangsperiode van een half jaar ingebouwd. Dit was bedoeld om te zorgen dat zo veel mogelijk cliënten hun hulpverleningstraject bij de oude zorgaanbieder konden afronden. Eind 2022 is deze overgangsperiode regionaal verlengd met 3 maanden om een passende oplossing te vinden voor alle cliënten die moeten overgaan naar een andere zorgaanbieder. Voor onze gemeente is, op enkele cliënten na, al een passende oplossing gevonden bij een gecontracteerde aanbieder of in de vorm van een persoonsgebonden budget.
Verlenging van de overgangsperiode, complexere zorgvragen en inflatie hebben als gevolg gehad dat het budget voor jeugdhulp onvoldoende was. Zie verder bij de financiële toelichting. De budgetten zijn in de begroting van 2023 bijgesteld.
Het resultaatsgericht indiceren heeft niet geleid tot klachten van inwoners.
Tijd (indicator)
Tijd (toelichting)
Alle onderdelen van Wmo- en jeugdhulp die aanbesteed zijn, zijn gestart. De effecten worden pas op lange termijn zichtbaar. Hier gaat een aantal jaren overheen.