Versterken samenwerking met domein zorg t.b.v. een integrale aanpak van mensen met verward en onbegrepen gedrag
Wethouder: Schepers-Janssen
We vinden het belangrijk dat partijen die een rol spelen in de samenwerking bij de aanpak van personen met verward gedrag een gezamenlijke verantwoordelijkheid ervaren. We zetten in op intensivering van de ketensamenwerking. Vanuit het Rijk zijn hiervoor gelden beschikbaar gesteld aan het Zorg- en Veiligheidshuis Noord- Oost Gelderland. Met alle betrokken partijen vindt overleg plaats om te komen tot een bestedingsplan voor die gelden. De gelden zijn onder andere bestemd voor de versterking van de coördinatiefunctie van het Zorg- en Veiligheidshuis en het voeren van procesregie op de doelgroep.
Kwaliteit (toelichting)
Met een gecoördineerde aanpak van mensen met verward en onbegrepen gedrag is het mogelijk om zorgwekkende signalen vroegtijdig in beeld te krijgen en op te pakken. Een gecoördineerde aanpak is zowel gericht op de juiste persoonlijke zorg als op de veiligheid voor de omgeving.
Tijd (toelichting)
Het versterken van de samenwerking is een continu proces.
Geld (toelichting)
Er zijn POK gelden* voor de Zorg- en Veiligheidshuizen beschikbaar gesteld vanuit het Rijk. Mocht blijken dat er vanuit de gemeente extra investeringen nodig zijn, worden die op een later moment bijgeraamd.
* Als gevolg van de aanbevelingen van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) heeft het kabinet geld vrijgemaakt voor versterking van de uitvoering, de zogenoemde POK-gelden. Hiervan komt € 150 miljoen naar gemeenten als uitvoerder. De verdeling van deze middelen gaat via het gemeentefonds, centrumgemeenten en bibliotheken.