Inleiding
In vervolg op programma 4 Bestuurlijk Winterswijk beschrijven we in deze paragraaf diverse aspecten van de organisatie.
De ontwikkelingen/thema’s voor 2021 zijn op hoofdlijnen de volgende:
De doorontwikkeling van de organisatie heeft in 2021 veel aandacht gehad
Een traject voor persoonlijke ontwikkeling van de teammanagers is succesvol afgerond. De tussentijdse evaluatie van de organisatieontwikkeling is in 2021 uitgevoerd en voor de opvolging heeft het management eind 2021 een voorstel voorgelegd. De dienstverleningsvisie was organisatiebreed onderwerp van gesprek. In de gesprekken kwamen de thema's cultuur, houding en gedrag en resultaatgerichtheid nadrukkelijk aan bod. Programmasturing heeft vorm gekregen waarmee duidelijkheid is gecreëerd wie iets moet doen, wie eigenaar is en wanneer het resultaat een feit is.
De formatie nam toe
De formatie was op 31 december 2021 197 fte. Een structurele toename van 1,5 fte ten opzichte van 2020 en daarnaast een incidentele toename van 3,5 fte. De structurele toename zit vooral bij team Projecten en team Juridisch Control & Advies. De incidentele uitbreiding heeft betrekking op de teams Mens en Omgeving (1,3 fte), Omgevingswet (0,67 fte) en Zorg (1,5 fte).
De implementatie van de Omgevingswet vraagt om verandering
In 2021 is er veel tijd geïnvesteerd in de verdere voorbereiding van de Omgevingswet. Enerzijds op het gebied van inrichting en applicaties, anderzijds rondom de doorontwikkeling van medewerkers. Wat betreft de organisatieontwikkeling vraagt de implementatie van de Omgevingswet om een andere houding en ander gedrag van medewerkers in de fysieke leefomgeving. De inwerkingtreding van de Omgevingswet is 1 januari 2023.
Human resource management (HRM) voerde een vlootschouw uit
De doorontwikkeling van de organisatie vraagt om ontwikkeling van de medewerkers. In 2021 is een vlootschouw uitgevoerd waarin zorgvuldig gekeken is naar het ontwikkelingsperspectief van medewerkers en de veranderende opgave die wij als organisatie voor ogen zien. In 2022 wordt nadrukkelijk geïnvesteerd in het inzetten van HR instrumenten om de ontwikkeling van medewerkers in de pas te laten lopen met de ontwikkelingen waar we als organisatie mee te maken hebben.
Er is veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van medewerkers
In 2021 werd ontwikkelbudget ingezet voor de ontwikkeling van medewerkers, (team) managers en collectieve teams. Dit varieerde van wettelijke en functie verplichte opleidingen tot gewenste toekomstgerichte opleidingen en trainingen.
De implementatie van eHRM is afgerond
Eind 2021 is eHRM geïmplementeerd. eHRM is een digitaal softwarepakket voor medewerkers, waarbij de medewerker online zijn of haar arbeidsvoorwaarden beheert. Daarnaast komt er een managementdashboard voor managers waar 'real live' informatie te vinden is over formatie, bezetting en verzuim. Hiermee zetten we een volgende stap in de professionalisering.
Re-integratie vinden we belangrijk
“Iedereen moet meedoen en niemand mag aan de kant blijven staan”, is een uitgangspunt van programma 2. Daarom werken we goed samen om zoveel mogelijk mensen in het reguliere bedrijfsleven of de overheid aan werk te helpen. Als gemeente hebben we hierbij een voorbeeldfunctie.
Werkgeverschap WSW-ers
Eind 2021 zijn SDOA en Werkbaan Oost opgegaan in één tweedelijns uitvoeringsorganisatie voor Werk en inkomen: Fijnder. Zie hiervoor ook programma 2.
We pasten onze arbeidsvoorwaarden aan
In 2021 zijn de regelingen in ons personeelshandboek aangepast. Dit hebben we gedaan, omdat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) in werking is getreden.
Arbo en verzuim
Het ziekteverzuimpercentage was over 2021 3,7%. Een percentage dat lager ligt dan het landelijk gemiddelde, maar wel gestegen is met 1,5% ten opzichte van het jaar hiervoor. Reden voor de stijging is het toenemende aantal kort frequent verzuimers. Samen met onze arbo-dienstverlener proberen we dit verzuim laag te houden en daarbij ook meer in te zetten op preventie.
Agressie en geweld
Agressie en geweld, oftewel ongewenst gedrag, was ook een belangrijk thema in het afgelopen jaar. In de gemeente is een intern interventieteam ingesteld. Jaarlijks trainen we het interventieteam. We leggen de incidenten vast in het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR). De rapportages uit het GIR voegen we toe aan de jaarrekening en aan het sociaal jaarverslag. Ze vormen daarmee de basis voor het bepalen van beleid.
De banenafspraak is gewijzigd
Het verplichte quotum voor medewerkers met een arbeidsbeperking is omgebogen naar een vrijwillige afspraak voor iedere ondernemer, groot of klein. Samen willen we zorgen voor 100.000 banen voor mensen met een beperking. De quotumheffing is vervangen door de inclusiviteitsopslag. Als er voldoende banen voor arbeidsbeperkten worden gerealiseerd, ontvangt de werkgever een bonus die gelijk staat aan de inclusiviteitsopslag. Als de aantallen uit de banenafspraak niet worden gehaald bestaat de kans dat de Quotumwet er alsnog komt.
De doelgroep bestaat uit:
- mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig 100 procent van het minimumloon kunnen verdienen;
- mensen met een Wsw-indicatie;
- Wajongers met arbeidsvermogen;
- mensen met een WIW- of ID-baan.
Arbeidsmarkt en vacatures
Vacatures
In 2021 zijn er 18 vacatures gepubliceerd, waarvan 3 die alleen intern zijn opengesteld. Daartegenover staat dat we in 2021 meer tijdelijke opdrachten hebben uitgezet, namelijk 13 stuks. We merken de afgelopen jaren een stijging voor wat betreft flexibele arbeidskrachten, ook wel tijdelijke inhuur genoemd. Zo hebben we circa 80 tijdelijke arbeidskrachten aan het werk gehad vorig jaar. Dat zijn er 20 meer dan in 2020.
Arbeidsmarkt
Verder zijn we in 2021 aan de slag gegaan met onze arbeidsmarktcommunicatie. We hebben onder andere de vacatureteksten een nieuwe boost gegeven en de publicatiewijze aanzienlijk mooier en scherper neergezet. Hier hebben we positieve reacties op ontvangen. Het komende jaar werken we verder aan onze arbeidsmarktcommunicatie, zodat we ons nog beter positioneren op de arbeidsmarkt. Dit is ook belangrijk, want sinds de zomer van 2021 merkten we dat het steeds moeilijker wordt om aan kwalitatief goede kandidaten te komen.